تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : khalilan
حوزه : آموزش و پرورش
شماره : 2871
تاریخ : ۸ مهر, ۱۳۹۸ :: ۱:۴۶
کوله بار گران بر دوش دانش آموزان / "حسرت" سهم نگاه دانش آموزان محروم به بازار مهر

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پسین هرمزگان به نقل از خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، اگر چه چند روزی بیشتر از بازگشایی مدارس نگذشته است و بیشتر دانش آموزان خریدهای مدرسه را انجام داده اند اما هنوز بازار نوشت افزار و لوازم التحریر فروشی ها و کیف و کفش و لباس از تکاپو نیافتاده و می توان دانش آموزانی را دید که به همراه والدین خود در بازار حضور یافته اند تا شاید بتوانند وسایل مورد نیاز خود را تهیه کنند.

اما آنچه بیشتر مشهود است قیمت های بالای این اقلام است که والدین را مجبور ساخته است تا ساعتها همراه فرزندان خود مغازه ها را به دنبال یافتن جنسی با کیفیت و قیمت مناسب بگردند، اما به قول معروف گشتم نبود نگرد نیست!

نوسانات نرخ ارز در چند سال اخیر بازار نوشت افزار را نیز بی نصیب نگذاشته است به طوری که اجناس خارجی تا ۲۰۰ درصد گران شده و قیمت لوازم التحریر داخلی نیز گاهی تا ۵ برابر نسبت به پارسال افزایش قیمت یافته است.

موضوعی که والدین را در خرید مایحتاج مدرسه با مشکل مواجه ساخته به طوری که فقط به خرید اقلام ضروری بسنده می کنند.

بازاری که فقط شلوغ است و راکد!

کاروانسرای اردبیل یکی از مراکز اصلی تهیه و فروش نوشت افزار و لوازم التحریر در این شهر است که این روزها نیز شاهد حضور خانواده هاست که البته به گفته یکی از مغازه دارهای لوازم التحریر فروشی، همیشه جمعیت زیاد نشان از رونق بازار نیست و بیشتر تماشاچی هستند تا خریدار!

این مغازه دار که مایل به گفتن نامش نبود، گفت: امسال به دلیل بالا رفتن قیمت ارز لوازم التحریر و نوشت افزار نیز گران شده و توان خرید بسیاری از خانواده ها به ویژه اقشار کم درآمد جامعه را کاهش داده است.

او با اشاره به اینکه بیشتر اقلام موجود در بازار تولید داخل هستند، بیان داشت: اجناس خارجی از کیفیت و تنوع طرح و رنگ و نیز جذابیت بیشتری نسبت به لوازم التحریر تولید داخل برخوردار هستند و قیمت بسیار بالایی نیز دارند در مقابل لوازم التحریر داخل البته به غیر از چند برند معروف داخلی چندان با کیفیت نبوده و دانش آموزان نیز رغبتی برای خرید آن ندارند.

کوله بار گران بر دوش دانش آموزان؛

این فروشنده لوازم التحریر افزود: امسال گرانی نوشت افزار، فروش این اقلام را نسبت به پارسال تا ۵۰ درصد کاهش داده است، به طوری که اگر پارسال خانواده ها از یک دفتر چند جلد تهیه می کردند، امسال فقط به یک یا دو جلو اکتفا می کنند.

در مغازه دیگری مادری که به همراه دو فرزندش مشغول انتخاب و خرید دفتر بود با اشاره به قیمت بالای دفتر گفت: فرزندان من امسال یکی در پایه پنجم و دیگری در پایه نهم تحصیل خواهند کرد و تهیه دفتر و خودکار و دیگر اقلام مدرسه آنها، هزینه بالایی برای ما خواهد داشت.

مهری صفانژاد می گوید: قیمت یک دفتر معمولی ۵۰ برگ حدود ۷ هزار تومان است و اگر بخواهم تنها برای یکی از فرزندانم که پایه نهم است به تعداد مورد نیازش و نه بیشتر دفتر خریداری کنم بالای ۱۰۰ هزار تومان هزینه خواهد داشت که این به غیر از خودکار و مداد و کیف و کفش و لباس است که مجبور به تهیه آن هستیم.

این مادر ۳۸ ساله ادامه می دهد: پارسال دفتر با کیفیت بالا و مرغوب تا ۶ هزار تومان قیمت داشت در حالی که امسال همان دفتر تا ۳ برابر گران شده ست.

کوله بار گران بر دوش دانش آموزان؛

افزایش ۵ برابری قیمت لوازم التحریر

به منظور مقایسه رشد قیمتی لوازم التحریر نسبت به پارسال گشتی در بازار زده و از برخی فروشندگان قیمت بعضی اقلام را پرسیدیم که یکی از  فروشندگان در پاسخ به سوال ما گفت: امسال لوازم التحریر خارجی و داخلی با قیمتی بسیار بالاتر نسبت به پارسال فروخته می شود.

داوود عقلمند افزایش قیمت کاغذ را دلیل گرانی دفتر عنوان کرد و افزود: قیمت دفاتر تولید داخل نسبت به پارسال سه برابر افزایش یافته است کاغذی با بند ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان به بندی ۴۸۰ تا ۵۰۰ هزار تومان رسیده و در مقابل باید به آن هزینه دستمزد کارگر و بیمه و مالیات و هزینه های جاری دیگر را اضافه کرد.

او ادامه داد: پارسال دفتر ۱۰۰ برگ معمولی ۲۵۰۰ تومان بود که همان دفتر امسال ۶ تا ۸ هزار تومان قیمت دارد دفتر سیمی ۴۰ برگ از ۴ هزار تومان پارسال به ۵۰ برگ و قیمت ۷ هزار تومان رسیده است.

این فروشنده لوازم التحریر با اشاره به اینکه افزایش قیمت تنها به دفتر محدود نشده و سایر اقلام از قبیل خودکار، مداد، پاک کن و چسب و ... نیز با فزایش قیمت روبرو بوده است بیان داشت: یک خودکار ۲ هزار و ۵۰۰ تومان، پاک کن از ۳ تا ۵ هزار تومان، مداد سیاه نیز ۳ هزار تومان و چسب پهن ۵ سانتی ۷ تا ۸ هزار تومان به بالا، در بازار فروخته می شود.

مغازه دار دیگری نیز با اشاره به وفور اجناس داخلی در بازار لوازم التحریر و نوشت افزار می گوید: در حال حاضر تعرفه های بالای گمرکی و گرانی دلار فرصت حضور تولید کنندگان داخلی را در بازار فراهم ساخته است که به دلیل وابستگی این تولیدکنندگان به مواد اولیه وارداتی باعث افزایش کالاهای تولید داخل شده است.

غیبی افزود: به جرات می توان گفت تمام اقلام مربوط به نوشت افزار و لوازم التحریر با افزایش ۵۰ برابری روبرو بوده و یک خانواده اگر بخواهد برای فرزندش حداقلی ترین لوازم را تهیه نماید باید تا ۵۰۰ هزار تومان هزینه کند.

قیمت اقلام ذکر شده مربوط به یکی از مراکز عمده فروش لوازم التحریر در شهر اردبیل بود حال اگر این لوازم از کتابفروشی های سطح شهر و مناطق مرکزی تهیه شود هزینه ها چند برابر خواهد شد به اضافه اینکه این اقلام فقط برای چند ماه اول دانش آموز هست و یک دانش آموز در طول سال به چندین دفتر و مداد و خودکار دیگر نیاز خواهد داشت که باید تهیه شود.

خریداران و فروشندگان نوشت افزار  و لوازم التحریر معتقدند در نبود نظارت کافی و مستمر بازرسان ارگان های ذیربط قیمت لوازم التحریر در فروشگاهها با یک نرخ و در سطح شهر و توسط دست فروش ها با نرخ دیگری فروخته می شود.

به اعتقاد آنان گرانی بیش از اندازه لوازم التحریر در کنار سایر هزینه های جاری زندگی، قدرت خرید مردم را کاهش داده و این مشکل در خانواده هایی که چند فرزند مدرسه ای دارند بسیار حادتر است.

کوله بار گران بر دوش دانش آموزان؛

تشدید نظارت ها و تشکیل ۳۰ پرونده تخلف گران فروشی

رامین صادقی رییس سازمان صنعت معدن و تجارت استان اردبیل در گفت‌و‌گوی اختصاصی با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، با اشاره به اینکه گرانی لوازم التحریر متاثر از افزایش نرخ ارز و تورم ناشی از آن است گفت: نظارت بر نحوه عرضه و ارائه خدمات خرید و فروش از وظایف اصلی این سازمان بوده و در ایام خاصی از سال، نظیر ایام نوروز، ماه رمضان و یا بازگشایی مدارس نظارت و بازرسی از واحدهای عرضه کالا و خدمات تشدید می یابد.

صادقی با بیان اینکه طرح نظارت ویژه بازگشایی از ۱۵ شهریور شروع شده و تا ۱۵ مهر ادامه خواهد داشت افزود: در این طرح بازرسان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان به همراه بازرسان اداره کل تعزیرات استان به طور خاص از مراکز عرضه لوازم التحریر، پوشاک، کیف و سایر اقلام مرتبط با بازگشایی مدارس و دانشگاهها، بازدید و در صورت وجود تخلف با متخلفان برخورد قانونی صورت می گیرد.

او از تشکیل ۳۰ پرونده تخلف در این حوزه خبر داد و اظهار داشت: از شروع طرح تا کنون ۳ هزار و ۲۰۰ مورد بازرسی از واحدهای مختلف عرضه اقلام ویژه بازگشایی مدارس صورت گرفته است و برای ۳۰ واحد پرونده گران فروشی و عدم درج قیمت تشکیل و به تعزیرات حکومتی استان ارجاع گردیده است.

کوله بار گران بر دوش دانش آموزان؛

توزیع ۲۸۰ هزار جلد دفتر سهمیه ای در استان

رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت استان اردبیل بیان داشت: نوسانات نرخ ارز و تشدید تحریم ها و جهش قیمتی ناشی از آن افزایش قیمت بسیاری از اقلام از جمله لوازم التحریر و نوشت افزار را به دنبال داشته و مشکلاتی را برای خانواده ها، به منظور تهیه اقلام مورد نیاز دانش آموزان به وجود آورده است.

صادقی از توزیع ۲۸۰ هزار جلد دفتر سهمیه ای با نرخ مصوب دولتی در سطح استان خبر داده و تصریح کرد: با توجه به افزایش قیمت کاغذ، قیمت دفتر نیز افزایش چشمگیری را تجربه کرد. به منظور تعادل قیمت این قلم کالا در بازار، طی جلسات شورای تنظیم بازار کشور و وزرات صمت، برای هر استان طبق جمعیت دانش آموزی آن استان سهمیه ای تعیین و این دفاتر در اختیار استان ها قرار گرفت.

او افزود: برای استان اردبیل نیز در مرحله اول ۱۰۰ هزار جلد در قالب دفاتر ۴۰، ۶۰، ۸۰ و ۱۰۰ برگ تعیین شده بود که با توجه به نیاز بیشتر استان و رایزنی های صورت گرفته با وزارت متبوع و تلاشهای مباشران و اتحادیه کتاب فروشان استان این تعداد به ۴۸۰ هزار جلد افزایش یافت.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل تصریح کرد: هم اکنون ۲۸۰ هزار جلد جذب و توزیع گردیده و هزینه ۲۰۰ هزار جلد دیگر پرداخت شده و در حال حمل به استان می باشد.

صادقی درباره توزیع دفترچه در شهرستان های استان نیز گفت: با توجه به جمعیت دانش آموزی شهر ها و شهرستان های استان و هماهنگی به عمل آمده با اتاق اصناف و نیز فرمانداری ها این دفترچه ها در سطح مدارس این شهرستان ها قرار خواهد گرفت.

او افزود: با هماهنگی های صورت گرفته با آموزش و پرورش استان، مدیران مدارس می توانند با دریافت حواله از آموزش و پرورش و مراجعه به کتابفروشی های تعیین شده نسبت به تهیه دفاتر مورد نیاز دانش آموزان خود اقدام نمایند.

توزیع کتب درسی به قیمت پشت جلد

احمد ناصری مدیر کل آموزش و پرورش استان نیز در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، در خصوص توزیع کتب درسی گفت: توزیع کتب درسی دانش آموزان از ۱۳ خرداد شروع گردیده است و این فرایند تا پایان هفته اول مهر ادامه خواهد داشت.

ناصری با اشاره به اینکه کتب درسی مقاطع ابتدایی و متوسطه دور دوم و نیز نظری و فنی و حرفه ای توسط مدارس صورت می گیرد اظهار داشت: ۲۰ کتابفروشی مجاز در ۱۹ منطقه آموزش و پرورش و نیز اداره کل آموزش و پرورش  استان، وظیفه توزیع کتب درسی دانش آموزان دوره متوسطه اول را بر عهده داشتند.

او با ذکر این مطلب که تاکنون شکایت مبنی بر فروش بالاتر از قیمت پشت جلد کتب درسی گزارش نشده است افزود: والدین و دانش آموزان در صورت مشاهده چنین تخلفی مراتب را به اداره ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایات اداره کل آموزش و پرورش استان در میان بگذارند.

مدیر کل آموزش و پرورش استان تصریح کرد: تا کنون ۸۵۹ هزار و ۸۲۴ جلد کتب درسی مقطع ابتدایی و ۵۴۵ هزار و ۱۱۶ جلد نیز کتب مقاطع تحصیلی دوم متوسطه و نظری و فنی و حرفه ای توسط مدارس در بین دانش آموزان توزیع گردیده است.

کوله بار گران بر دوش دانش آموزان؛

توزیع ۳۵ هزار جلد دفتر بین دانش آموزان نیازمند

یوسف سرائی رییس اتحادیه فروشندگان لوازم التحریر استان اردبیل در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، اظهار داشت: متاسفانه در حوزه لوازم التحریر تولید داخل، افزایش قیمت ۳ برابری را شاهد هستیم و لوازم التحریر خارجی نیز تا ۲۰۰درصد نسبت به پارسال افزایش یافته است.

سرایی در پاسخ به چرایی گرانی لوازم التحریر تولید داخل، افزایش نرخ ارز را دلیل افزایش قیمت اقلام نوشت افزار عنوان کرد و افزود: این اقلام پارسال با دلار ۴هزار و ۲۰۰ تومانی وارد می شد در حالی که امسال وارد کنندگان با ارز ۱۱ هزار تومانی لوازم التحریر و نوشت افزار وارد کردند که دلیل اصلی افزایش قیمت بیشتر متاثر از این موضوع است.

او افزایش قیمت کالای داخلی را نیز ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه وارداتی دانست و بیان داشت: با توجه به اینکه بیشتر مواد اولیه مورد نیاز برای تولید لوازم التحریر از خارج وارد می شود، متاسفانه افزایش نرخ ارز تاثیر بسزایی در گرانی نوشت افزار داخلی هم داشته است.

مسئول ناشران، چاپخانه داران و کتاب فروشان استان با بیان اینکه برای تامین دفتر مورد نیاز دانش آموزان استان سهمیه ای برای استان ها تعیین گردیده بود گفت: از ۲۸۰ هزار جلد سهمیه تعیین شده برای استان، ۳۵ هزار جلد در اختیار نهادهای حمایتی جهت توزیع در بین دانش آموزان نیازمند قرار گرفته است.

سرایی در پاسخ به دلیل تفاوت قیمت لوازم التحریر در نقاط مختلف شهر نیز افزایش اجاره بها و بالا بودن سرقفلی مغازه ها را دلیل اختلاف قیمت ها برشمرد و ادامه داد: در مناطق حاشیه ای و کم برخوردار شهر نرخ اجاره بها و سر قفلی مغازه ها به دلیل موقعیت مکانی پایین بوده و در نتیجه فروشندگان با قیمت پایین تری نسبت به مناطق مرکزی و برخوردار شهر به ارائه خدمات می پردازند و تخفیف های بیشتری را نیز اعمال می کنند.

او از فعالیت ۲۴۰ واحد کتاب و نوشت افزار فروشی دارای مجوز در سطح شهر اردبیل خبر داد و تاکید کرد: تا کنون گزارش یا شکایتی مبنی بر گران فروشی یا تخلفات دیگر از طرف کتابفروشی های استان صورت نگرفته چرا که اکثر فعالان این بخش از افراد فرهنگی و آشنا به قوانین کسب و کار هستند.

او افزود: فروشندگان تا ۱۵ درصد حاشیه سود مجاز به فروش این اقلام بوده و بیشتر از آن تخلف بوده و شهروندان در صورت مشاهده می توانند به مراجع مسئول اطلاع دهند.

حسرت سهم نگاه دانش آموزان محروم به بازار مهر

این روزها صدای پای مهر با طنین زنگ مدارس عجین گشته است که هریک نوید آغاز فصلی تازه از دگر گونی و نو شدن است. مهر آغاز بهار دانش و دانایی است آغاز دوستی های یک رنگ و بی ریا و دانش آموزانی که با کیف و کفش و لباس نو با شور و اشتیاق وصف ناشدنی نگاه خود را به چشمان معلم دوخته اند تا خوشه خوشه دانایی و معرفت را بچینند.

اما هستند دانش آموزانی که برایشان، نداری و فقر خانواده، شور و شوق آمدن مهر جایش را به نگاه سنگین و حسرت بار به لوازم نو همکلاسی داده است.

در این بازار پر زرق و برق که خرید حتی حداقل ترین ها برای عده ای به دغدغه و کابوس تبدیل شده است می توان با دستان پر مهر و سخاوت، دستگیر این دانش آموزان بود.

می‎توان شوق لبخند داشتن کیف و کفش نو را، مهمان چهره معصومانه شان کرد. می توان باران بخشش و یاری بود بر صورتشان به جای اشک حسرت. کافی است در لابلای خرید های مهر، به فکر آنان نیز باشیم و آنها را در شادی آغاز بهار علم سهیم سازیم.

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری تحلیلی پسین هرمزگان محفوظ می باشد.