تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : khalilan
حوزه : آموزش و پرورش
شماره : 19884
تاریخ : ۸ مرداد, ۱۳۹۹ :: ۱۳:۴۱
«شورای فرهنگ عمومی» و فرهنگ‌های فراموش شده!

خبرگزاری فارس - همدان: «فرهنگ»، مجموعه‌ای از دانش‌ها، باورها و قوانین و مقررات یک جامعه را شامل می‌شود که با حفظ آن می‌توان جامعه را به سمت پیشرفت متعالی سوق داد.

در باب اهمیت مسائل فرهنگی همین بس که پس از پیروزی انقلاب اسلامی امام خمینی(ره) بر ضرورت توجه به فرهنگ تاکید داشتند و همین امر باعث شد تا در سال ۱۳۶۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی شکل بگیرد.

با ایجاد شورای انقلاب فرهنگی قرار بر این شد تا به طور تخصصی به وضعیت فرهنگی جامعه رسیدگی و ساختارها و چارچوب مسائل فرهنگی در آن تدوین و ابلاغ شود، از آن جا که هر منطقه و شهری دارای فرهنگ خاص خود بوده و مسائل و مشکلات فرهنگی هر منطقه شاید با نقطه دیگری متفاوت باشد یک سال پس از تشکیل شورای انقلاب فرهنگی شورای فرهنگ عمومی در استان‌ها و شهرها تشکیل شد.

بعد از آغاز به کار شورای فرهنگ عمومی به عنوان یکی از شوراهای اقماری شورای عالی انقلاب فرهنگی در استان‌ها، دبیری این مجموعه بر عهده اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گذاشته شد تا با برگزاری منظم جلسات مسائل فرهنگی شهر و استان را بررسی و چالش‌های موجود برطرف شود.

البته به زعم بسیاری از فعالان فرهنگی، این شورا که انتظار می‌رفت جلساتی با خروجی مطلوب داشته باشد و بتواند راهگشای نیازهای فرهنگی استان باشد هنوز نتوانسته انتظارات اهالی فرهنگ را برآورده سازد بنابراین بسیاری معتقدند فرهنگ هنوز نیازمند تزریق اکسیژن است.

ناگفته نماند در طول یک سال اخیر، شورای فرهنگ عمومی در همدان با حضور آیت‌الله شعبانی، نماینده ولی فقیه جوان استان جان تازه‌ای به خود گرفته و حساسیت ایشان مبنی بر برگزاری منظم جلسات و خروجی مصوبات اثرگذار باعث تغییر رویکرد آن شده است هرچند فعالان فرهنگی ضمن تأیید برخی از مصوبات شورا نظرات دیگری هم در خصوص اولویت‌های فرهنگی دارند که در زیر می‌خوانید.

مدیر موسسه شهید مدنی با بیان اینکه پرداختن به مسائل فرهنگی از اهمیت بالایی برخوردار است و نمی‌توان موضوع مشخصی را به عنوان اولویت خاص قرار داد اظهار کرد: فرهنگ به همه ابعاد زندگی جامعه مربوط است و هر بعد آن مهم است و باید در برنامه‌ریزی‌ها مدنظر باشد.

سید محمدکاظم حجازی بیان کرد: حوزه ایجاد نشاط و امیدواری به آینده باید همان قدر مهم باشد که حوزه توجه به تثبیت مبانی دینی و ارزش‌های اسلامی، از طرف دیگر باید به تقویت روحیه انقلابی‌گری و همسو بودن با جریان نظام نیز پرداخته شود.

وی با تاکید بر اینکه مسائل سبک زندگی اسلامی به عنوان یک امر فرهنگی در اولویت است و به هیچ وجه نمی‌توان از آن غافل شد تصریح کرد: اگر هر یک از دستگاه‌های اجرایی تکالیف ساختاری که به آنها ابلاغ شده را انجام دهند، حرکت متوازنی را در بحث فرهنگی جامعه شاهد خواهیم بود.

اگر اعضای شورای فرهنگ عمومی همدان به این مجموعه به لحاظ سابقه فرهنگی این شهر حساسیت لازم را نشان دهند شاهد ارائه مصوباتی متناسب با آن خواهیم بود

مدیر موسسه شهید مدنی ادامه داد: اگر اعضای شورای فرهنگ عمومی همدان به این مجموعه به لحاظ سابقه فرهنگی این شهر حساسیت لازم را نشان دهند قطعاً شاهد ارائه مصوباتی متناسب با آن خواهیم بود که در این میان می‌توان از توان سازمان‌های مردم‌نهاد برای عملیاتی کردن آن بهره برد.

وی گفت: باید دید در مصوبات شورای فرهنگ عمومی چه میزان در حوزه اجرا در بدنه جامعه ورود کرده و چقدر با فعالیتی که به دستگاه‌ها سپرده شده انطباق دارد؟

حجازی اظهار کرد: اگر یک تحقیق میدانی در این خصوص انجام شود می‌توان به این جمع‌بندی رسید که آیا شورای فرهنگ عمومی توانسته در این جایگاهی که برای این نهاد در نظر گرفته شده است، قرار گیرد یا خیر.

وی با اشاره به مصوبه اخیر شورای فرهنگ عمومی استان مبنی بر ایجاد مرکز تربیت دینی کودک و خانواده بیان کرد: استقرار این مرکز در دفتر نماینده ولی فقیه و حضور امام جمعه در ساختمان کوچک دیگری به منظور در اختیار قرار دادن تمام فضای دفتر به فعالان فرهنگی بسیار جای قدردانی دارد.

مدیر موسسه شهید مدنی گفت: امیدواریم تشکیل این نهاد بتواند بخشی از مسائل و دغدغه‌های فرهنگی را حل کرده و از آن جا که همان به عنوان پایلوت کودک شناخته شد است در حوزه تربیت دینی کودک و نوجوان نیز حرف برای گفتن داشته باشیم.

کارشناس سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری همدان نیز اولویت‌های فرهنگی همدان را ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی و ایثار و شهادت عنوان کرد و ترویج فرهنگ کار درست در ادارات، برخورد مناسب با ارباب رجوع، شفاف‌سازی بودجه‌های شرکت‌های خدمات‌رسان، نظم و انضباط اجتماعی، احترام به همسایه، افزایش جمعیت و ازدواج آسان را از دیگر مباحث مهم فرهنگی دانست.

مرتضی کرباسیان گفت: پرداخت به موقع دستمزد کارگر و راستگویی که اکنون در خیلی از کارها رعایت نمی‌شود نیز از مسائل فرهنگی مغفول مانده است که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی مطالبه‌گری درست و پرهیز از پرخاشگری را از دیگر اولویت‌های فرهنگی استان دانست و گفت: باید فضای مجازی لجام‌گسیخته در شرایط کنونی ساماندهی شود در حالی که اکنون هیچ برنامه‌ای در این زمینه نداریم.

هویت‌بخشی به محلات باید به عنوان یک زیرساخت فرهنگی مورد توجه قرار گیرد زیرا به جای هم‌افزایی و همدلی در برخی مواقع می‌بینیم که دشمنی ایجاد شده است.

 این فعال فرهنگی هویت‌بخشی محلات را از دیگر مسائل مهم فرهنگی دانست و افزود: هویت بخشی به محلات باید به عنوان یک زیرساخت فرهنگی مورد توجه قرار گیرد زیرا به جای هم‌افزایی و همدلی در برخی مواقع می‌بینیم که دشمنی ایجاد شده است.

وی حفظ نام‌ها و هویت محلات قدیمی همچون کلپا، جولان، جوادیه و... را مهم دانست و بیان کرد: این محلات گذشته و فرهنگ اصیل گذشته که برای همه ما قابل احترام است را در خود دارد و نباید از بین رفته یا به فراموشی سپرده شود.

کرباسیان مصوبات شورای فرهنگ عمومی را مطلوب دانست و افزود: از زمانی که آیت‌الله شعبانی به عنوان نماینده ولی فقیه در استان منصوب شده‌اند و ریاست شورای فرهنگ عمومی را بر عهده دارند انسجام برگزاری جلسات خوب شده و با خروجی مطلوبی برگزار می‌شود.

وی توجه به فرهنگ عفاف و حجاب را از دیگر اولویت‌های فرهنگی برشمرد و گفت: فرهنگ حجاب و عفاف با سخنرانی و راهپیمایی درست نمی‌شود زیرا وقتی تمام تولیدی‌ها مانتوی بدون دکمه می‌دوزند دیگر چه انتظاری از یک جوان برای رعایت حجاب داریم؟

کارشناس سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری همدان ایجاد مرکز تربیت دینی کودک و خانواده را از مصوبات خوب شورای فرهنگ عمومی دانست و گفت: باید مرکز تولید پوشاک دینی و اسلامی نیز تشکیل شود و باید کاری کرد که مصوبات در دید مردم به عینه مشخص و محسوس باشد.

وی با تاکید بر اینکه شورای فرهنگ عمومی باید دستگاه‌های فرهنگی را جمع کرده و برای هر سال شعاری را تعیین کرده و طبق آن پیش روند گفت: وقتی همه دستگاه‌ها با وحدت و همدلی برای تحقق یک شعار فرهنگی حرکت کنند قطعا مصوبات خوبی شکل گرفته و خروجی خوبی را از شورا برای اجرای مصوبات خواهیم داشت.

کرباسیان با بیان اینکه اکنون ۸۰ سازمان‌ خیریه داریم که هر یک ملزم به توجه به یک بخش از زندگی مردم از جمله معیشت، مسکن، ازدواج و... هستند بیان کرد: وقتی هر سازمان خیریه بخشی از کار را در دست بگیرد در هر بخشی شاهد پیشرفت خواهیم بود.

  ۸۰ سازمان‌ خیریه داریم که هر یک ملزم به توجه به یک بخش از زندگی مردم از جمله معیشت، مسکن، ازدواج و... هستند  وقتی هر سازمان خیریه بخشی از کار را در دست بگیرد در هر بخشی شاهد پیشرفت خواهیم بود.

وی با بیان اینکه ۷۵ محله در همدان وجود دارد که هر محله می‌تواند یک مرکز نیکوکاری در جهیزیه، مسکن، معیشت و.... باشد افزود: شورای فرهنگ عمومی نیز نباید شعاری باشد بلکه به صورت ریشه‌ای برای کاهش طلاق، اعتیاد، بیکاری و.... مورد تاکید رهبری نیز است، ورود کند.

کارشناس سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری همدان با اشاره به روستای کردآباد  در همدان که به تولید پوشاک می‌پردازد و روستای لتگاه که تولیدی جوراب دارند گفت: شورای فرهنگ عمومی در راستای کاهش بیکاری جوانان هر محله را برای تولید یک کالایی در نظر بگیرد و با تعیین زمان کارآفرینی کند که همین خود کار فرهنگی با زیرساخت اقتصادی خواهد بود.

یکی از فرهنگیان استان همدان نیز یکی از اولویت‌های فرهنگی همدان را تغییر فرهنگ فرزندآوری و افزایش نرخ باروری عنوان کرد و گفت: در حال حاضر وضعیت رشد جمعیت از رشد پایینی برخوردار است که با تسهیل روند ازدواج می‌توان نرخ باروری را افزایش داد.

غلامرضا فریدونی به تغییر فرهنگ نگاه به کار و تلاش اشاره کرد و افزود: در حال حاضر بسیاری نسبت به فعالیت در عرصه‌های مختلف بی اهمیت بوده و از آن دور هستند در حالی که نبود کار و فعالیت در جامعه موجب رخوت و سستی خواهد شد.

وی به تقویت فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر اشاره کرد و یادآور شد: بی‌تفاوتی نسبت به اعمال دیگران در جامعه آفتی بر پیکره یک ملت به شمار می‌رود که باید فرهنگ امر به معروف تقویت شده و جامعه به سمت تعالی سوق یابد.

این فعال فرهنگی توجه به سبک زندگی اسلامی را یکی دیگر از اولویت‌های فرهنگی برشمرد و خاطرنشان کرد: دوری از سبک زندگی اسلامی منجر به بروز چالش‌های زیادی در زندگی می‌شود، در عین حال بازگشت جوامع بشری به سبک زندگی اسلامی خود می‌تواند راهگشای بسیاری از مسائل فرهنگی باشد.

دوری از سبک زندگی اسلامی منجر به بروز چالش‌های زیادی در زندگی می‌شود، در عین حال بازگشت جوامع بشری به سبک زندگی اسلامی خود می‌تواند راهگشای بسیاری از مسائل فرهنگی باشد.

 

وی فرهنگ‌سازی در زمینه کاهش طلاق و افزایش ازدواج را یکی دیگر از موارد مهم فرهنگی دانست و تصریح کرد: هنوز بسیاری از کمبودهای فرهنگی موجب عدم توجه جوانان به مقوله ازدواج شده است.

فریدونی ادامه داد: عدم تعامل و شناخت از هنجارهای خانوادگی موجب طلاق می‌شود که باید با ورود نخبگان فرهنگی این مسائل حلاجی شده و سعی بر پایداری بنیان خانواده‌ها شود.

یکی دیگر از فعالان فرهنگی همدان نیز با تاکید بر اینکه ریشه بسیاری از مشکلات موجود را باید در فرهنگ جستجو کرد اظهار کرد: یکی از اولویت‌های فرهنگی استان توجه به آموزش و مخصوصا آموزش در سطح ابتدایی و پیش‌دبستانی است زیرا آموزش صحیح، بنیادی و موثر زمینه بروز بسیاری از معضلات بعدی را از بین خواهد برد.

روح‌اله نباتی تصریح کرد: بسیاری از ناهنجاری‌های فرهنگی و اجتماعی و حتی شکست‌های اقتصادی ریشه در عدم آموزش صحیح و درک درست انسان‌ها مخصوصا جوانان دارد.

وی پیگیری و ایجاد کرسی‌های آزاداندیشی مخصوصا در حوزه فرهنگ آن هم در سطح نخبگان و دانشگاه‌های استان را از دیگر اولویت‌ها برشمرد و گفت: رهبر معظم انقلاب از سال ۸۱ ایده کرسی‌های آزاداندیشی را بارها تکرار کرده‌اند و بر استمرار آن تاکید دارند.

این فعال فرهنگی همدان عنوان کرد: کرسی‌های آزاداندیشی جریان فکری پویایی را در سطح جامعه ایجاد و با تبیین و بهینه‌سازی عموما فلسفی موضوعات روز جهت‌گیری صحیح فکری جامعه را مشخص و از انحراف جلوگیری می‌کند.

وی الگوسازی و مدل‌سازی را از نیازهای عمومی و روزمره به ویژه نسل جوان و نوجوان دانست و گفت: طی سال‌های اخیر و بر اثر گسترش فناوری‌های ارتباطی و شبکه‌های اجتماعی تحولات بزرگی در رفتارهای اجتماعی و تفکر انسان‌ها به وجود آمده است.

طبق آمارها استان همدان پایین‌ترین نرخ باروری را در سطح کشور دارد به طوری که استان با نرخ باروری حدود ۱.۷ از سطح جانشینی نیز پایین‌تر است.

وی تصریح کرد: جامعه دائم در حال رشد و پیشرفت بوده و به دلیل عدم ارائه الگوهای مناسب و به روز، جوانان و نوجوانان به سمت الگوهای عمدتاً غربی، کاذب و نامانوس با فرهنگ غنی ایرانی -اسلامی کشیده می‌شوند.

نباتی با بیان اینکه توجه ویژه به موضوع باروری و کاهش جمعیت در استان همدان یکی از موضوعات مهم و در اولویت فرهنگی است خاطرنشان کرد: طبق آمارهای منتشره استان همدان پایین‌ترین نرخ باروری را در سطح کشور دارد به طوری که استان با نرخ باروری حدود ۱.۷ از سطح جانشینی نیز پایین‌تر است.

وی ادامه داد: در صورت عدم توجه به این موضوع و کاهش جمعیت شاهد جمعیت پیر و سالخورده و کمبود نیروی جوان کار در استان خواهیم بود.

این فعال فرهنگی همدان با بیان اینکه علوم پزشکی مهمترین نهاد کنترلی نرخ باروری است یادآور شد: در صورت اجرای دقیق طرح تحول سلامت و جلوگیری از سزارین نخستین فرزند در کنار آموزش‌های ترغیبی شاهد رشد نرخ باروری خواهیم بود و صدا و سیما و نهادهای فرهنگی از جمله آموزش عالی و آموزش و پرورش نیز نقش مهمی در این خصوص دارند.

وی توجه به موضوع اعتیاد و طلاق که رابطه تنگاتنگی با یکدیگر دارند را از دیگر اولویت‌های استان دانست و گفت: این موارد نیازمند برنامه‌ریزی، هماهنگی و هم‌افزایی نهادهای مسئول است.

نباتی یادآور شد: فرهنگ موضوعی پیچیده، چندوجهی و در هم تنیده از موضوعات مختلف اجتماعی، اعتقادی، اقتصادی و ... است، جریال سیال و پویا در بطن جامعه است که دائما باید تحت رصد نگاه تیزبین مسئولین فرهنگی قرار داشته باشد بنابراین نمی‌توان به آمار برگزاری چندین جلسه و مصوبه در سال به اتکا کرد.

وی اضافه کرد: توجه به روحیه، تفکر و عزم جدی آیت‌الله شعبانی به نظر می‌رسد فرهنگ عمومی استان شاهد تغییرات جدی و تحول در این حوزه خواهد بود.

 دبیر سابق قرارگاه دانشجویی شهید همدانی نیز مهمترین اولویت فرهنگی شهر همدان را برنامه‌ریزی و طرح‌ریزی عملیاتی برای حفظ ماهیت اصلی شهر همدان که دو عنوان دارالمومنین و دارالمجاهدین را یدک می‌کشد دانست و اظهار کرد: ما در استانی زندگی می‌کنیم که محل زندگی علما و مجاهدانی بوده که به انقلاب و اسلام خدمات زیادی رسانده‌اند و رهبری نیز طی این سال‌های اخیر چندین بار نام این استان را برده‌اند.

محمدصادق تمهیدی با تاکید بر اینکه فرهنگ چیزی نیست که ما فقط در ظاهر آن را ببینیم افزود: فرهنگ مسله کلی و جامعی است که همه چیز را در بر می‌گیرد از اصلاح اقتصاد و سیاست و... که زیرساخت همه آنها فرهنگ است.

جلسات شورای فرهنگ عمومی نباید فقط به ظاهر فرهنگ توجه کند و مرکزی برای ارائه گزارش‌های تکراری شود و یا تنها در حرف نه در عمل به موضوعات فرهنگی چون حجاب بپردازد.

تمهیدی ادامه داد: جلسات شورای فرهنگ عمومی نباید فقط به ظاهر فرهنگ توجه کند و مرکزی برای ارائه گزارش‌های تکراری شود و یا تنها در حرف نه در عمل به موضوعات فرهنگی چون حجاب بپردازد.

 وی با بیان اینکه آسیب‌های اجتماعی روز به روز در حال رشد است بیان کرد: رشد آسیب‌های اجتماعی در سطح استان با زیاد شدن تضاد طبقاتی و عدم توزیع ثروت در بین مردم و... به وجود آمده که باید در شورا به این مباحث بیشتر پرداخته شود.

تمهیدی با طرح این سوال که مگر می‌شود به این شورا فقط دید سطحی داشت ادامه داد: نباید این شورا نسبت به از بین رفتن باغات، زمین‌خواری، رشد املاک‌های اشرافی و پاساژهای بدون هیچ پیوست فرهنگی بی‌تفاوت باشد.

وی تاکید کرد: اگر در مقوله فرهنگ به اقتصاد مخصوصا به معیشت و اشتغال جوانان و خانواده‌ها توجه نداشته باشیم، فقط از فرهنگ یک پوسته درست کرده‌ایم که درونش چیزی نیست و بعد از مدتی نتیجه عکس آن را خواهیم دید.

تمهیدی با بیان اینکه در جامعه اسلامی باید مهمترین و عالی‌ترین رده تصمیم‌گیری، شورای فرهنگ عمومی باشد گفت: باید تمام پروژه‌های شهر که سرنوشت ساز و مهم هستند در این شورا بحث و تصمیم‌گیری شود.

وی با طرح این سوال که اقتصاد همدان بر مبنای گردشگری است و همدان صنعتی نیست کدام مصوبه شورای فرهنگی عمومی استان است گفت: باید همه مباحث پیوست فرهنگی داشته باشد زیرا اینگونه بعد از ساخت یک پروژه دچار آسیب‌هایی در آن نخواهیم شد.

وی یادآور شد: با حضور حضرت آیت‌الله شعبانی مسلما شاهد تحولات خوبی هستیم ولی باید بگویم شاید این شورا کار خود را خوب انجام داده ولی هنوز مردم در سطح جامعه این عملکرد مطلوب را حس نکرده‌اند و بیشتر مصوبات فقط روی کاغذ آمده است.

وی تصریح کرد: امیدواریم روزی برسد که به مقوله فرهنگ سطحی نگاه نکنیم و بدانیم که اگر این درست شود شاهد تحولات بزرگی خواهیم بود.

یکی از اساتید حوزه علمیه همدان نیز به اولویت‌های فرهنگی همدان پرداخت و اظهار کرد: یکی از موارد مهم اینکه شورای فرهنگ عمومی استان مقوله مهاجرت‌های بی‌رویه به همدان و از همدان را بررسی کرده و عوامل، آسیب‌ها و راهکارها را رصد کنند.

حجت‌الاسلام ناصر صفری افلاکی ارائه جایزه فرهنگی سال از دیگر موارد فرهنگی مهم و در اولویت دانست و افزود: شناسایی تشکل‌های مردمی فعال در چارچوب سیاست‌های فرهنگی نظام و فعالان فرهنگ جهادی و تقدیر و حمایت از آنها در این مورد جای می‌گیرد.

ارائه جایزه فرهنگی سال از موارد فرهنگی مهم و در اولویت باشد؛ شناسایی تشکل‌های مردمی فعال در چارچوب سیاست‌های فرهنگی نظام و فعالان فرهنگ جهادی و تقدیر و حمایت از آنها در این مورد جای می‌گیرد.

وی با تاکید بر اینکه باید فکری به حال رقت‌بار مقوله حجاب و عفاف نیز کرد یادآور شد: فراخوان طرح‌های فاخر و برخورد با هنجارشکنان باندی و فروشگاه‌های مبتذل مدنظر قرار گیرد که البته شورای انقلاب فرهنگی در این زمینه مصوبات کامل و جامعی دارند که ای کاش در شورای فرهنگ عمومی استان یکبار اینها خوانده می‌شد و به قدر امکان عملیاتی می‌شدند.

این استاد حوزه علمیه همدان با بیان اینکه مساله تکثیر نسل نیز نباید از نگاه مدیران و نخبگان فرهنگی مغفول بماند تصریح کرد: اگر الان در زمینه رشد جمعیت چارجویی نکنیم به تعبیر رهبر معظم انقلاب فردا هیچ راه علاجی برای این فاجعه در دست نخواهیم داشت.

وی مساله مسجدسازی در محلات فاقد مسجد و ایجاد درآمدهای پایدار برای مساجد را نیز مقوله مهمی دانست و بیان کرد: از جانمایی گرفته تا تملک، ساخت و ایجاد پشتوانه اقتصادی برای مساجد می‌تواند موثر واقع شود.

صفری افلاکی حمایت از فعالان بخش خصوصی فرهنگ (باگرایش‌های انقلابی و غیر انتفاعی) را مهم دانست و گفت: دعوت از اشخاص حقیقی و صاحب ایده برای شرکت در جلسات شورا می‌تواند راهگشا باشد.

وی تشکیل دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی در یک ساختمان مجزا با حداقل پنج نیروی کارشناس و تمام وقت را ضروری دانست و افزود: متاسفانه با ساختار کنونی، می‌توان گفت این شورای مهم و تاثیرگذار فاقد یک دبیرخانه فعال است که مثل یک موتور پیشران، قطار عریض طویل فرهنگ را حرکت ببخشد.

استاد حوزه علمیه همدان به وظایف این دبیرخانه اشاره کرد و گفت: بررسی و رصد آسیب‌های فرهنگی اجتماعی استان و ارائه گزارش به شورا و پیوست نگاری فرهنگی برای پروژه‌های مهم از جمله این وظایف به شمار می‌رود.

بررسی و رصد آسیب‌های فرهنگی اجتماعی استان و ارائه گزارش به شورا و پیوست نگاری فرهنگی برای پروژه‌های مهم از جمله این وظایف به شمار می‌رود.

 

وی نظارت بر فعالیت‌ها و عملکرد دستگاه‌های فرهنگی استان و ایجاد هم‌افزایی و وحدت رویه را یکی دیگر از وظایف شورا عنوان کرد و یادآور شد: ارتباط گیری با نخبگان فرهنگی استان و اخذ دیدگاه‌ها و دسته بندی آن جهت ارائه به اعضا نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

صفری افلاکی جمع‌آوری و ارائه دیدگاه‌های امام و رهبری و مصوبات شورای انقلاب فرهنگی در موضوعات مورد بحث در جلسات و حتی جهت ارائه در ابتدای هر جلسه به عنوان یک درس و تذکر... را از دیگر وظایف برشمرد.

وی در خصوص توجه به حجاب و عفاف نیز گفت: برای در اختیار گذاشتن چادر ارزان قیمت و مانتوی مناسب بانوان فکری نشده و خیلی‌ها نگرانند که چگونه می‌توانند دسترسی مناسب به پوشش اسلامی داشته باشند.

استاد حوزه علمیه همدان با تاکید به حمایت از طرح‌های تبلیغی فرهنگی و دینی خاطرنشان کرد: برای استقرار روحانیون در روستاها نیازمند امکاناتی در روستاها هستیم اما بودجه روحانیون مستقر در روستا و روحانیونی که هجرت می‌کنند، کم شده است.

وی با بیان اینکه در عمران مساجد به اندازه سرانه قانونی و سرانه کاربری‌های نقشه تفصیلی شهر متاسفانه متولی وجود ندارد افزود: درست است که گفته می‌شود متولی آن اداره اوقاف است اما اوقاف نیز توان ساخت این تعداد مسجد را ندارد و این عزم استانی می‌خواهد.

استاد حوزه علمیه همدان با تاکید بر اینکه ما اکنون نیاز به ۱۰۰ مسجد در همدان داریم گفت: ۱۹۰ مسجد  داریم که بر اساس سرانه جمعیتی ۱۰۰ مورد دیگر نیاز است زیرا هنوز خیلی از محلات مسجد ندارند تا مردم با طی مسافت کمتری در این مرکز دینی حضور یابند.

در حال حاضر نیاز به ۱۰۰ مسجد در همدان داریم، ۱۹۰ مسجد داریم که بر اساس سرانه جمعیتی ۱۰۰ مسجد دیگر مورد نیاز است زیرا هنوز خیلی از محلات مسجد ندارند

وی با بیان اینکه اگر طی یک سال گذشته تنها مصوبه مهم شورای فرهنگ عمومی ایجاد مرکز دینی کودک و نوجوان بوده باشد باید اقرار کرد که ضعفی در عملکرد است خاطرنشان کرد: گویا تنظیم سند توسعه فرهنگی استان در دستور کار شورای فرهنگ عمومی قرار دارد که این اقدام مطلوب جای خرسندی دارد اما خیلی از کارها آنقدر شفاف و روشن است که همزمان با تنظیم سند می‌توان آنها را در دستور کار قرارداد و خیلی هم منتظر تکمیل سند نماند!

وی با بیان اینکه فکر می‌کنید حمایت از تشکل‌های فرهنگی چقدر در دستور کار شورای فرهنگی عمومی قرار گرفته است؟ گفت: باید تشکل‌هایی که در چارچوب فرهنگی نظام نبوده و انجمن‌های سکولار که با آرمان‌های انقلاب و ارزش‌ها بیگانه هستند رصد شده و وضعیت آن‌ها مورد بررسی قرار گیرد.

وی در خصوص هماهنگ کردن دستگاه‌های فرهنگی نیز بیان کرد: یکی از مشکلاتی که داریم این است که گاهی یک دستگاه شاخص‌های مخصوص به خود را دارد که آیا با سیاست‌های فرهنگی شورای انقلاب فرهنگی انطباق دارد یا خیر؟ بنابراین برای هماهنگی و هم‌افزایی تمام ارکان سیاسی کشور و اجزای فرهنگی کشور باید تدبیری اندیشیده شود که این باید در دستور کار شورای فرهنگ عمومی استان باشد.

در استان همدان طی چند سال گذشته وضعیت شورای فرهنگ عمومی نابسامان بود به طوری که جلسات نامنظم برگزار می‌شد و بعضا مصوبات و خروجی مطلوبی هم از همان تعداد اندک جلسات نداشتیم اما طی یک سال و نیم اخیر و با حضور آیت‌الله شعبانی، نماینده ولی فقیه در استان و اهتمام ایشان انسجام خوبی در برگزاری جلسات شاهد هستیم و امیدواریم مصوبات آن نیز در ادامه خروجی مثبت و بهتری داشته باشد.

 گریزی به تعداد جلسات و مصوبات  شورای فرهنگ عمومی در استان طی دو سال اخیر می‌زنیم تا از وضعیت آن آگاه شویم.

تعداد جلسات برگزار شده شورا در سال ۹۸ چهار جلسه با ۹ مصوبه و در سال ۹۹ تاکنون ۲ جلسه برگزار شده که تعداد مصوبات ۵ مورد بوده است.

مهمترین مصوبات شورای فرهنگ عمومی همدان و نیم‌نگاهی به انتظارات فرهنگی از این شورا

 

مهمترین مصوبات شورا در سال ۹۸ تدوین برنامه مشترک برگزاری چهلمین سالگرد برپایی نماز جمعه، تدوین اساسنامه مرکز تخصصی تربیت دینی کودک و نوجوان، تشکیل کمیته تخصصی تربیت دینی کودک و نوجوان با حضور دستگاه‌های مرتبط چون آموزش و پرورش، بهزیستی، کانون پرورش فکری و... و برگزاری منظم جلسات در شنبه اول هر ماه بود.

صدور مجوز سازمان مردم‌نهاد تربیت دینی کودک و نوجوان، نامگذاری روز مدافعان سلامت در تقویم ملی، نصب المان شهری با موضوع مدافعان سلامت و نامگذاری یکی از معابر شهر به این نام و برگزاری جلسات شورا در یکشنبه هر ماه از جمله مصوبات شورا در سال جاری تاکنون است.

آن طور که دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی اعلام کرده، در سال ۹۸ حدود ۸۰ درصد و در سال ۹۹ همه مصوبات اجرا شده و یا در حال اجراست.

مهمترین موضوعات مطروحه در شهرستان‌ها نیز حول محور تبیین گام دوم انقلاب، شعار سال، هماهنگی برپایی چهلمین سالگرد نماز جمعه، عفاف و حجاب و اربعین حسینی بوده است.
 
اما در بررسی نیازهای فرهنگی استان نمی‌توان به همین موضوعات بسنده کرد بلکه همانطور که بخشی از فعالان فرهنگی اشاره داشتند، رشد جمعیت، کاهش طلاق، افزایش ازدواج، توجه به آموزش همگانی، توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی، توجه به اوقات فراغت نوجوانان و جوانان، توجه به پیوست فرهنگی پروژه‌های عمرانی، پرهیز از شعارزدگی در موضوع حجاب و عفاف، عملی کردن طرح‌های کاربردی و... از موضوعاتی است که فراموش شده است و یا هنوز فرصت پرداختن به آن در شورای فرهنگ عمومی پیش نیامده است، هرچند با نگاه بازی که از آیت‌الله شعبانی سراغ داریم حتما توجه به این موضوعات در برنامه ایشان قرار دارد، حتما مدت زمان کوتاه حضور ایشان در منصب نمایندگی ولی فقیه در استان و ریاست این شورا اجازه کامل شدن آنها را نداده است.

در مجموع صحبت‌های فعالان فرهنگی نشان داد که هنوز چقدر با مصوبات کاربردی فاصله داریم و چقدر باید مصوبات شورا چکش‌کاری شود تا به نتایج دلخواه در این حوزه زیرساختی برسیم.

----------------------

فریده حسینی‌فرزام

---------------------

انتهای پیام/۸۹۰۰۳/

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری تحلیلی پسین هرمزگان محفوظ می باشد.